Wypas owiec na Hali Rycerzowej

Powstanie Hali Rycerzowa datuje się na XVII wiek (wzmianka w „Dziejopisie Żywieckim”). Początkowo wypasano tu stada owiec, krów i kóz ok. 120-150 sztuk.

Żyźniejsza część hali była użytkowana jako łąka kośna na siano dla zimujących owiec hodowanych przez gazdów -współwłaścicieli wsi Soblówka, Rycerka, Młoda Hora, i Glinka. Owi współwłaściciele mieli wydzielone pasma i działy dlatego dzielili się pokosami skoszonej trawy, którą saniami – włókami zwożono do wsi. Na szałasach wyrabiano również sery: bundz i oscypek.

Od pocz. XXI w. istnieje tu Stowarzyszenie Gazdowie Doliny Cichej  kultywujące stare zwyczaje pasterskie. Istnieją także dwa sałasze: bacy Tadeusza Szczechowicza z Ratułowa i miejscowego gazdy Mariana Sporka.