Słownictwo gwarowe odnoszące się do życia pasterzy karpackich w zasadzie wspólne jest wszystkim grupom etnograficznym górali polskich oraz łemków, bojków i hucułów. Spotkać je można również na obszarze Rumuni /Maramuresz, Bukowina i Transylwania/ oraz Bałkanów a nawet Węgier. Dotyczy to również krajów karpckich takich jak Czechy i Słowacja. Nasz słonik przybliży znaczenie terminologi pasterskiej a opracowany został na bazie gwary podhalańskiej.
Baca - główny pasterz na szałasie, kierownik produkcji i często właściciel zwierząt w stadzie. Na Śląsku Cieszyńskim: bacza. U bojków i hucułów: watah.
Bacówka , koliba, szałas - budynek przeznaczony do obróbki mleka, wyrobu sera i pobytu pasterzy.
Biegać sie, latować, gonić, parzyć sie - popęd płciowy u zwierząt hodowlanych.
Bojtar, honielnik, goniec, powara - pomocnik, poganiacz na szałasie.
Bundz, gruda - ser podpuszczkowy - jako surowiec do wyrobu bryndzy, oscypków, becółek, redykołek.
Cakla, berka - cakiel podhalański – rasa owiec hodowanych na Podtatrzu.
carek, kosorek - mała zagroda w budynku gospodarczym dla młodych zwierząt
cecha, karb - oznakowanie owcy przez nacięcia na prawym uchu, obecnie kolczykowanie
cetyna - świerkowe gałązki służące dawniej jako zimowa przymusowa pasza, też jedlina
ciosek, ferula, trzepacka - przyrządy drewniane do rozbijania ściętego mleka
cycać, plekać - ssać (jagnię owcę)
cyrpak - drewniane naczynie do picia żyntycy i odmierzania sera na oscypki
cytać - liczyć, rachować
dobytek, gawiedź, statek, gadzina, zywina - ogół zwierząt w gospodarstwie
formy - drewniane foremki na oscypki i inne drobne sery ozdobne (redykołki)
gielea - naczynie drewniane z jedną stroną niższą do dojenia owiec, pojemność 5-10 litrów
godzić, pytać, zjednać - werbowanie juhasów na wypas przez bacę
grudziorka - płótno lniane, w których obcieka świeży ser
hale - pastwiska wspólne w górach; tak z dawna górale nazywają Tatry
hurda - lepsza zyntyca zebrana z wierzchu kotła podczas jej podgrzewania
Jadwiga, rozwodnica - urządzenie do zawieszania kotlika nad watrą
jagnica - młoda jednoroczna owca, która nie miała jeszcze jagnięcia
jorka - owca niedojna, niekotna, też bezpłodna
juhas, wałach - pasterz pasający owce
klepar, kłapac - dzwonek wykonany z blachy na jorki i krowy, krótszy od turconia na owce
klog, podpustka, ryncka - naturalna podpuszczka ścinająca mleko
kocić, bagnić się - rodzić jagnię
komora, komarnik - pomieszczenie magazynowe w kolibie pasterskiej
kosor - zagroda dla owiec złożona z drewnianych segmentów lysek, staciw
kosorzyć - nawozić pastwisko odchodami, owczymi byrkami i spulchniać ziemię racicami
Kotlik, kocieł - naczynie wykonane z miedzi 70-100 litrowe do warzenia zyntycy
kurta - owca z obciętym ogonem
maciorka, matka - owca samica dojna po okoceniu się
mieryndzać - przeżuwać – o owcach, rzadziej o krowach
miśkować, trzebić, skopić - kastrować barany
obrznięte - mleko już nie słodkie, ale jeszcze nie skisłe, scinane, klogane na bruski
osod, ozesod, rozesod - zakończenie sezonu pasterskiego, powrót owiec do właścicieli na św. Michała 29 września
oscypek - ser owczy parzony, ręcznie formowany, ozdobiony w formie, wędzony
oscypiarka, piecarka - wędzarnia oscypków
ostrewka - pionowy drąg z poziomymi drążkami do suszenia zebranej trawy na siano
owcar, owcarek - pies pasterski, dawniej nazywany liptakiem
pasieka - łąka paśna lub kośna, polana w obrębie wioski
pierwotka, pierwiastka - owca lub krowa po pierwszym porodzie
Ploso, banior - głębsza woda w rzece nadająca się do kapania owiec przed strzyżeniem
podwysorek - świerkowa półka na ułożenie gotowego syra, aby dojrzał
polana - niżej położona łąka kośna na przepaski, częściowo koszarowana
posługa - karmienie, pojenie, doglądanie zwierząt w stajni, sopie
powonzka, sata - płótno dawniej lniane do cedzenia mleka, teraz używa się gazy
półka na oscypki - deska świerkowa na pionowe ustawienie oscypków do wędzenia
prontek, prynć, gałązka, chabina - witka do poganiania bydła
przodownica - owca, która wiedzie stado, wysuwa się naprzód już od redyku wieśnianego
puciera - rodzaj beczki rozszerzonej u góry, 80-200 litrowej na klaganie mleka po udoju
redykać się - przepędzać owce na hale albo z hal wiosną i jesienią
redykołka, parzenica, kacka, jeleń, baran, ryba, kohutek - serki ozdobne na podarki
rosolnik, koryto, złub - naczynie na słoną wodę (rosół) do 24-godzinnego moczenia oscypków
rówienka, równia - paśna polana w lesie
skórłot, równina - wymię owcy; burzyć w skórłoty – mocno ścisnąć wymię przy dojeniu
stronga - mniejsza, podzielona okniorkom z oknami, części kosora do dojenia
strzyc, strzygać - strzyżenie owiec noznicami, nozyckami
strzyki - brodawki mleczne u dojnych sztuk
świdrula - owca z rogami zakręconymi do góry
trzeciak - mniejszy blaszany dzwonek owczy
turcoń - blaszany dzwonek owczy, podłużny typu liptowskiego
wanta -duża płyta skalna postawiona pod ścianą za watrą, chroni przed pożarem
warzycha - duża chochla do zbierania hurdy z podgrzanej w kotle zyntycy
watra - ognisko w kolibie umieszczone w głębokim watrzysku
wetula - owca niekotna, zapasiona, stara, jałowa więcej niż rok
woga, mincyrz, wincyrz - waga przesuwnikowa kowalskiej roboty
wół -kastrowany, wymiśkowany samiec krowy
wykoty - okres rodzenia jagniąt od stycznia do marca przez owce zapłodnione we wrześniu
wyro, pryco - prycza z desek w szałasie
Zawaternik, kłotek - kloc drewna najczęściej świerkowy wkładany do watry, aby nie wygasła przez noc
zbryceć, zazbyrceć, zbrykać, zbryknoć, zazwonić, zaturlikać, tyrlikać - dzwonkiem
zwarnica - gorsza cienka zyntyca ze spodu kotła
zyntyca - słodka lub kwaśna, smakołyk ceprów, telo się moim zachwycają, ze ciesi