Kolejnemu spotkaniu pasterskiemu, które odbyło się w Nowym Łupkowie 7 lipca, towarzyszyły I Targi Serów Karpackich. W konkursie na najlepszy ser wzięło udział 16 hodowców od Bieszczad po Beskid Śląski.
Sery oceniało czterech jurorów. Byli to: Mirosław Sienkiewicz( przedstawiciel firmy Agrovis), Jarosław Jędraszczyk (prezes Małopolskiego Centrum Biotechniki), Krzysztof Kotowicz (właściciel winnicy „ Spotkaniówka”), Kazimierz Furcoń (prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów”Gazdowie”).Sekretarzem była Jolanta Harna (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Łupkowa i Okolic).
Protokół z konkursu serów
Konkurs serów przeprowadzono w ramach projektu „ Na pasterskim szlaku” realizowanym przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Łupkowa I Okolic. Projekt ten był finansowany przez Fundację Karpacką poprzez projekt „ Alpy Karpatom”.
Konkurs odbył się 07.07.2013r w Nowym Łupkowie. Jedynym kryterium decydującym o zapraszaniu producentów serów było to aby mieszkali w Karpatach. Do konkursu zgłosiło się 16 serowarów prezentując łącznie 48 różnych serów. Były to sery z mleka krowiego, owczego i koziego a także z mleka mieszanego. Zaprezentowano rozmaite typy serów: bryndze, bynce, fety, sery dojrzewające, oscypki i inne typy serów wędzonych. Były także sery przyprawione na rozmaite sposoby.
Sery oceniało czterech jurorów. Byli to: Mirosław Sienkiewicz( przedstawiciel firmy Agrovis), Jarosław Jędraszczyk (prezes Małopolskiego Centrum Biotechniki), Krzysztof Kotowicz (właściciel winnicy „ Spotkaniówka”), Kazimierz Furcoń (prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów”Gazdowie”).Sekretarzem była Jolanta Harna (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Łupkowa i Okolic).
Przyjęto 10 punktową skalę oceny i sumowano punkty przyznane przez sędziów.
Najwięcej punktów otrzymali:
1 Miejsce
Henryk Kukuczka za ”ser pasterski z czosnkiem niedżwiedzim”.
2 Miejsce
Henryk Kukuczka za „bryndzę”
3 Miejsce (ex aeguo)
Maria Kohut za „ parzęnice”
Michał Seweryn Seweryn za „fetę owczo-krowią”
Powyżej 20 punktów otrzymali także:
Michał Seweryn ( bundz)
Maria Kohut ( bryndza wołoska wędzona)
Maria Jus ( ser z soli biały i ser z formy mieszany wędzony)
Anna Wilczek ( gałka, korbacze wędzone, oscypek)
Andrzej Rzepka ( gałka owcza)
Do konkursu zgłosili się:
1 Maria Jus Chmiel 4 38-713 Lutowiska
2. Milasz Katarzyna Wisłok Wielki 25 38-543 Komańcza
3. Wilczek Anna Leśnica Gronkowska 1 34-406 Leśnica
4. Stanisław Szudy-Mroczka 38-220 Dębowiec 130
5. Władysław Tylka Krościenko 36/6 38-700 Ustrzyki Dolne
6. Zbigniew Wantuła Wisłok Wielki 40 38-543 Komańcza
8. Andrzej Rzepka Brzegi ul. Kucówka 6A 34-532 Bukowina-Tatrzańska
9. Katarzyna Dybowska Smolnik 25 gm.38-713 Lutowiska
10 . Michał Seweryn Wyżne 38-120 Czudec
11 . Jolanta Dal Osławica 3 38-543 Komańcza
12. Miron Krysyna Radoszyce 25 38-543 Komańcza
13. Stanisław Gał Smolnik 25 38-543 Komańcza
14. Henryk Kukuczka Istebna Stecówka270
15. Marian Sporek Soblówka gm. Ujsoły
16. Maria Kohut Koniaków 33 43-474 Istebna
Sekretarz konkursu
Jolanta Harna