Pasterstwo Karpat

Projekt ochrony różnorodności biologicznej i krajobrazowej Karpat

poprzez utrzymanie i rozwój tradycyjnego wypasu owiec na halach
i półnaturalnych łąkach, ochronę tradycyjnych ras zwierząt gospodarskich oraz wspieranie odradzania się tradycji gospodarki pasterskiej.

Kolejnemu spotkaniu pasterskiemu, które odbyło się w Nowym Łupkowie 7 lipca, towarzyszyły I Targi Serów Karpackich. W konkursie na najlepszy ser wzięło udział 16 hodowców od Bieszczad po Beskid Śląski.

Sery oceniało czterech jurorów. Byli to: Mirosław Sienkiewicz( przedstawiciel firmy Agrovis), Jarosław Jędraszczyk (prezes Małopolskiego Centrum Biotechniki), Krzysztof Kotowicz (właściciel winnicy „ Spotkaniówka”), Kazimierz Furcoń (prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów”Gazdowie”).Sekretarzem była Jolanta Harna (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Łupkowa i Okolic). 

Protokół z konkursu serów

Konkurs serów przeprowadzono w ramach projektu „ Na pasterskim szlaku” realizowanym przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Łupkowa I Okolic. Projekt ten był finansowany przez Fundację Karpacką poprzez projekt „ Alpy Karpatom”.

Konkurs odbył się 07.07.2013r w Nowym Łupkowie. Jedynym kryterium decydującym o zapraszaniu producentów serów było to aby mieszkali w Karpatach. Do konkursu zgłosiło się 16 serowarów prezentując łącznie 48 różnych serów. Były to sery z mleka krowiego, owczego i koziego a także z mleka mieszanego. Zaprezentowano rozmaite typy serów: bryndze, bynce, fety, sery dojrzewające, oscypki i inne typy serów wędzonych. Były także sery przyprawione na rozmaite sposoby.

Sery oceniało czterech jurorów. Byli to: Mirosław Sienkiewicz( przedstawiciel firmy Agrovis), Jarosław Jędraszczyk (prezes Małopolskiego Centrum Biotechniki), Krzysztof Kotowicz (właściciel winnicy „ Spotkaniówka”), Kazimierz Furcoń (prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów”Gazdowie”).Sekretarzem była Jolanta Harna (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Łupkowa i Okolic).

Przyjęto 10 punktową skalę oceny i sumowano punkty przyznane przez sędziów.

Najwięcej punktów otrzymali:

1 Miejsce

Henryk Kukuczka za ”ser pasterski z czosnkiem niedżwiedzim”.

2 Miejsce

Henryk Kukuczka za „bryndzę”

3 Miejsce (ex aeguo)

Maria Kohut za „ parzęnice”

Michał Seweryn Seweryn za „fetę owczo-krowią”

Powyżej 20 punktów otrzymali także:

Michał Seweryn ( bundz)

Maria Kohut ( bryndza wołoska wędzona)

Maria Jus ( ser z soli biały i ser z formy mieszany wędzony)

Anna Wilczek ( gałka, korbacze wędzone, oscypek)

Andrzej Rzepka ( gałka owcza)

 

Do konkursu zgłosili się:

 

1 Maria Jus Chmiel 4 38-713 Lutowiska
2. Milasz Katarzyna Wisłok Wielki 25 38-543 Komańcza
3. Wilczek Anna Leśnica Gronkowska 1 34-406 Leśnica
4. Stanisław Szudy-Mroczka 38-220 Dębowiec 130
5. Władysław Tylka Krościenko 36/6 38-700 Ustrzyki Dolne
6. Zbigniew Wantuła Wisłok Wielki 40 38-543 Komańcza
8. Andrzej Rzepka Brzegi ul. Kucówka 6A 34-532 Bukowina-Tatrzańska
9. Katarzyna Dybowska Smolnik 25 gm.38-713 Lutowiska
10 . Michał Seweryn Wyżne 38-120 Czudec
11 . Jolanta Dal Osławica 3 38-543 Komańcza
12. Miron Krysyna Radoszyce 25 38-543 Komańcza
13. Stanisław Gał Smolnik 25 38-543 Komańcza
14. Henryk Kukuczka Istebna Stecówka270
15. Marian Sporek Soblówka gm. Ujsoły
16. Maria Kohut Koniaków 33 43-474 Istebna

 

 

                                                                                                                        

                                                                                                                                               Sekretarz konkursu

                                                                                                                                              Jolanta Harna

 

 

Share

Instytucja współfinansująca


Program szwajcarski

Projekt


Lider projektu


GRID

Partnerzy


Université de GenèveREGIONALNE CENTRUM EKOLOGICZNE - POLSKIE BIURO RECStowarzyszenie EkopsychologiaBeskid ZielonyGazdowie

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

Współpracują z Nami: