„Oscypek" jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Przywędrował na Podhale razem z całą kulturą wołoską, organizacją wypasów, sposobem prowadzenia bacówki, przerabiania mleka. Pierwsze wzmianki o produkcji serów na Podhalu i przyległych terenach spotykamy przy lokacji wsi Ochotnicy w Gorcach.
Bryndza podhalańska to jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich. O bogatej tradycji wytwarzania bryndzy podhalańskiej i bardzo dużym znaczeniu tego sera świadczą wzmianki pojawiające się w literaturze, zarządzeniach właścicieli ziemskich oraz nakazach królewskich. Najstarsze informacje o bryndzy pochodzą z 1527 roku.
Naturalny szałaśniczy sposób produkcji tradycyjnych wyrobów z mleka owczego jest wspaniałym patentem przyrody oraz wielu generacji owczarzy. Produkty z owczego mleka mają wiele cech i właściwości nieosiągalnych w ramach przemysłowego sposobu ich wytwarzania.
Czytaj więcej: Walory odżywcze owczych produktów mleczarskich